Audit voor grote ondernemingen

Audit voor grote ondernemingen

Sinds 1 december 2015 is het voor grote ondernemingen in Vlaanderen verplicht om een energieaudit te laten uitvoeren. De resultaten van deze audit moeten minimaal om de vier jaar worden ingegeven via een webapplicatie van de Vlaamse overheid. Hoog tijd om een audit te laten uitvoeren of te vernieuwen, aangezien de sluitingstermijn van 1 december 2019 voor de deur staat.

Emaze staat als energieadviesbureau graag deze ondernemingen bij om de audit uit te voeren op de meest efficiënte en correcte manier. Wij geven op deze pagina alle informatie conform de Europese Richtlijn.

Wat verstaat men onder een grote onderneming?

De verplichting tot uitvoering van een energieaudit geldt voor alle vestigingen van ondernemingen in Vlaanderen die voldoen aan één van de volgende criteria:

  • ofwel meer dan 250 personen in dienst hebben;
  • ofwel een jaaromzet hebben van meer dan 50 miljoen euro én een jaarlijks balanstotaal van meer dan 43 miljoen euro.

Zijn er ondernemingen die vrijgesteld zijn van de uitvoering van de energieaudit?

Er zijn enkele noemenswaardige uitzonderingen die niet verplicht zijn tot het uitvoeren en ingeven van de Energieaudit voor grote ondernemingen:

  • vestigingen die vallen onder de verplichting tot het hebben van een conform verklaard energieplan volgens de bepalingen van VLAREM II, art. 4.9.1;
  • vestigingen die zijn toegetreden tot één van de energiebeleidsovereenkomsten;
  • vestigingen die beschikken over EN16001 of ISO 50001;
  • vestigingen die beschikken over een geldig EPC Publieke Gebouwen.

Deze bedrijven hebben vaak al stappen ondernomen om hun energieverbruik zo efficiënt mogelijk te beheren.

Wie kan de energieaudit uitvoeren?

Emaze kan als erkend energieauditeur voor een groot bedrijf een gedetailleerde energieaudit uitvoeren van A tot Z. Een grondige energieaudit inventariseert alle energiestromen en verbeterpunten binnen een bedrijf. Waar nodig worden bijkomende metingen opgestart. Aan de hand van de verbruiksgegevens wordt vervolgens een energiebalans opgesteld. Deze resultaten worden ingevoerd in de webapplicatie van het Energieloket.

Hoe werkt de webapplicatie?

Maak je geen zorgen over het invoeren van auditdata in de webapplicatie. Door het invullen van verplichte data in een webapplicatie zorgt Emaze dat de resultaten van de energieaudit op uniforme wijze worden ingegeven en zal kunnen nagegaan worden of de energieaudit voldoet aan de minimumcriteria.

Aan de slag

Wilt u een energieaudit laten uitvoeren door een erkend auditeur? Neem dan vandaag contact op met Emaze voor een zorgeloos verloop van de volledige audit.

Meer informatie nodig? Neem contact op