Bank J. Van Breda & C°

< Overzicht referenties

Bank J. Van Breda & C°

Bank J. Van Breda & C° zocht voor haar team en klanten in Gent naar een nieuw kantoorgebouw. Ze selecteerden hiervoor een casco gebouw langs de Kortrijksesteenweg te Sint-Denijs-Westrem. Voor het ontwerp van de binneninrichting en de afwerking van het gebouw werkte de bank samen met Set-Office architecten.

Het gebouw bestaat uit 4 niveaus, beginnende met een ondergrondse parking maar ook een auditorium en technische ruimtes. Op het gelijkvloers situeren zich het onthaal en verschillende spreekruimtes. De eerste verdieping werd ingericht als landschapskantoor maar met afzonderlijke vergaderruimten, refter, keuken, lounge. De schuiframen op de eerste verdieping geven uit op een mooi dakterras met daar aansluitend een groendak. Op de tweede verdieping bevinden zich een aantal sanitaire cellen alsook een casco ruimte en een technische ruimte.
Bank J. Van Breda & C° opteerde voor dit project in samenspraak met studiebureau Emaze voor duurzame energietechnieken. Het gebouw was ontworpen met een hoge isolatiegraad (doorgedreven muurisolatie, drievoudige zonwerende beglazing). Hierdoor was het geschikt voor de implementatie van warmtepomptechnieken. Deze technieken -in combinatie met aankoop van elektriciteit uit hernieuwbare bronnen- maken het mogelijk om CO2-neutraal, of ten minste met lage CO2-uitstoot, het gebouw te klimatiseren.

Emaze streefde in z’n ontwerp naar een zo laag mogelijk energieverbruik om economische en ecologische redenen. Set-Office gaf richtlijnen m.b.t. de esthetisch verantwoorde integratie van de technieken in het gebouw.

Omwille van de grote glaspartijen is het noodzakelijk om zowel te koelen als te verwarmen. Daarom werd gekozen voor een 4-pijps lucht-water warmtepompsysteem dat gelijktijdig kan koelen en verwarmen. Elk niveau van het gebouw kan in het ontwerp, of gekoeld worden, of verwarmd worden. Gelijkvloers en verdieping werden voorzien van vloerverwarming. Deze zorgen voor een basisverwarming in het stookseizoen. Omdat vloerverwarming vrij traag reageert, wordt de warmtevraag bijkomend aangevuld door ventilo-convectoren om dynamisch te reageren op veranderende comfortvraag. De ventilo-convectoren worden ook gebruikt voor koeling van de kantoren en spreekkamers tijdens warme periodes. Daarnaast is ook een goede luchtkwaliteit absoluut noodzakelijk. Twee luchtgroepen met warmtewiel -opgesteld in de technische ruimte- zorgen voor verse lucht. De lucht wordt geconditioneerd m.b.v. verwarmingsbatterij of koelbatterij.

De toiletten worden gevoed met regenwater via regenwaterrecuperatie.

Voor verlichting werd er resoluut gekozen voor energiezuinige LED-verlichting om de correcte verlichtingsniveaus te realiseren.

Een zeer performant gebouwbeheersysteem stuurt op een geïntegreerde manier alle technieken aan:

  • Verwarming en koeling met variabele temperatuur (afhankelijk van buitencondities).
  • Comfortniveaus kunnen via lokaal display per ruimte ingesteld worden.
  • Ventilatie met variabel debiet afhankelijk van de gewenste luchtkwaliteit.
  • Ventilatiegroepen worden indien mogelijk ingeschakeld voor free-cooling.
  • Aanwezigheidsdetectoren in elke ruimte zorgen voor tijdig uitschakelen van verlichting of milderen van geëiste comfortniveaus bij afwezigheid.
  • Parking-management.
  • Alarmeringen.

Emaze optimaliseert de energieperformantie van de technieken op afstand gedurende één jaar na voorlopige oplevering.