Content voor Ingelogde Gebruikers

Project

Achter Bpost, hét postbedrijf van België, schuilt een enorm logistiek en administratief systeem dat ervoor zorgt dat onze brievenbussen dagelijks gevuld worden. Hun doel? Elke dag op tijd postbodes uitsturen om de post te leveren, en dat liefst zo energie- en CO2-besparend mogelijk.

Nood

Bpost scoort hoog op de wereldwijde ranking wat duurzaamheid betreft. Met meer dan 600 gebouwen, van postkantoren tot sorteermagazijnen, streeft bpost ernaar om zo energie-efficiënt mogelijk te werken. Emaze staat hen al enkele jaren als externe energiemanager bij in deze missie.

BPost Sorteercentrum IMC

Beeld: Via WebShip

BPost IMC Sorteercentrum Charleroi

Energiemanagement kan opgedeeld worden in drie grote luiken die naadloos op elkaar aansluiten: consultancy, rapportering en analyse. Allereerst begeleidt Emaze Bpost al enkele jaren bij al zijn energievraagstukken. Van advies over de juiste leverancier tot concrete actieplannen om te besparen op de energiefactuur.

Want die energiefactuur wordt nauw onder de loep genomen. Emaze levert namelijk de input voor een heldere rapportering, naar interne en externe stakeholders. Aan de hand van een energieboekhouding verdelen ze de energiefacturen binnen de verschillende afdelingen en winnen ze informatie over welke gebouwen prioritair zijn om aan te pakken.

Zijn de energiekosten ergens heel hoog of toont het maandelijks overzicht van de totale CO2-uitstoot iets alarmerends aan? Emaze analyseert de opportuniteiten en gaat na welke oplossingen ze kunnen implementeren. Samen bouwden Bpost en Emaze dit jaar een energiezorgsysteem voor de vijf grootste sorteercentra uit. Het resultaat? Een continu verbeteringsproces, met telkens drie belangrijke actiepunten. Zo werd bijvoorbeeld bepaald om de poorten langer dicht te houden om afkoeling te vermijden zonder in te boeten op werkefficiëntie en kreeg Emaze de koellast met 30% naar beneden.

Andere referenties

We horen graag van jou

Kunnen we iets gelijkaardigs voor u betekenen?

Scroll naar boven