Content voor Ingelogde Gebruikers

Project

De Antwerpse erfgoedsite van Hotel Dumont bestaat sinds 2023 uit het gerestaureerde historische gebouw, aangevuld met een spiksplinternieuw paviljoen in de binnentuin. Het hotel is de thuis van Literatuur Vlaanderen en Iedereen Leest. Het tuinpaviljoen is hun gezamenlijke vakbibliotheek, maar vooral: een ontmoetingsplek. Het is een open plek voor iedereen die met literatuur bezig is.

Emaze stond in voor alle technieken van elektriciteit, HVAC (ventilatie, verwarming, koeling) tot af- en toevoer van sanitair.

Nood

De grootste uitdaging was om tijdens de renovatie alle nodige technieken in het oude gebouw te integreren zonder zijn historische waarde aan te tasten. Om die reden werden alle leidingen, kanalen, kabels en ventilatieroosters zoveel mogelijk in opbouw geplaatst, ingewerkt in de bestaande gebouwstructuur of ingewerkt in het meubilair. Het nieuwe paviljoen bood op dat vlak veel meer flexibiliteit, aangezien alles in de snelbouwstenen, isolatie of vloer kon verwerkt worden.

Beeld: Via ZOOM architecten

Het historische pand wordt voorlopig nog verwarmd via een moderne hoogrendementsketel, die op termijn kan vervangen worden door een aansluiting op het warmtenet. Voor het nieuwbouw paviljoen werd een luchtwaterwarmtepomp geïnstalleerd. Via vloerverwarming en klimaatplafond zorgt deze installatie zowel voor verwarming als koeling in het gebouw. Deze klimaatinstallatie wordt ook automatisch aangestuurd via een gebouwbeheersysteem. Beide gebouwen voldoen nu aan de wetgeving rond ventilatie. Het paviljoen beschikt over zonnepanelen die beide gebouwen van energie voorzien.

Dankzij het regelmatige overleg met Callebaut Architecten voor het historische pand en ZOOM Architecten voor het paviljoen, tijdens zowel de ontwerp- als uitvoeringsfase, is dit project meer dan geslaagd.

“Naast duurzame, slimme en toekomstgerichte technieken, werkt het team van Emaze uitzonderlijke oplossingen uit, die in het oog springen of net volledig weggewerkt zijn. Hun transparante en jonge aanpak sluit perfect aan bij onze eigen visie en werking”

aldus Michaël Callant, architect en zaakvoerder van ZOOM Architecten.

Andere referenties

We horen graag van jou

Kunnen we iets gelijkaardigs voor u betekenen?

Scroll naar boven