Content voor Ingelogde Gebruikers

Project

Infrabel is de infrastructuurbeheerder van het Belgische spoorwegnet en omschrijft zich als de drijvende kracht achter duurzame mobiliteit en veiligheid. Het spoor is een van de belangrijkste schakels in de zorg voor ons klimaat.

“Een onmisbare partner in de vergroening van ons gebouwenpark”

Dat duurzaamheid geen hol begrip hoeft te zijn, bewijst Infrabel. De spoorwegbeheerder houdt er een duidelijke milieustrategie op na en wil de spoorwegsector positioneren als een sterke schakel binnen het netwerk van duurzame mobiliteit. Alle milieudoelstellingen heeft het bedrijf gebundeld in een ambitieus milieubeleidsplan, waarin ook aandacht wordt besteed aan het energiezuiniger maken van het gebouwenpark. Voor de energetische optimalisatie rekent het op de kennis en expertise van energieadviesbureau Emaze.  

Sinds zijn oprichting hecht Infrabel bijzonder veel aandacht aan duurzaamheid en optimaliseert het zijn werking om zijn ecologische voetafdruk te verkleinen. Dat doet het onder meer door zijn energieverbruik zoveel mogelijk te beperken en een kwaliteitsvolle infrastructuur met een zo laag mogelijke milieu-impact te bouwen. Vandaag neemt het bedrijf verdere aanvullende energiemaatregelen als antwoord op de huidige energiecrisis.

Karim Sagaama, projectleider bij Infrabel: “We hebben in het verleden al verschillende initiatieven genomen om onze ecologische voetafdruk te verkleinen. Zo hebben we onze gebouwen uitgerust met zonnepanelen, vervangen we installaties die gebruik maken van fossiele brandstoffen door warmtepompen en hebben we op onze terreinen bijkomende elektrische laadpalen geplaatst. Om een antwoord te bieden aan de stijgende energieprijzen, hebben we ons ook gealigneerd met het energiebesparingsbeleid van de federale overheid. Dat moet een energiebesparing van 15% opleveren.”

Infrabel Heetwatertrein

Beeld: Via Twitter (@GeorgesGilkinet)

Infrabel Logistiek Centrum Infrastructuur Hasselt
Professionaliteit en expertise onder één dak

Op die manier werden alle technische installaties in kaart gebracht en nauwkeurig gedimensioneerd.

“Het grote voordeel is dat we nu een beter zicht hebben op ons verbruik”, vervolgt Karim Sagaama. “Daarnaast vermindert ook de werklast voor het personeel omdat manuele indexopnames overbodig geworden zijn. Tot slot kunnen we nu ook een interne benchmark doen van onze gebouwen naar energie-efficiëntie toe. Dat hebben we nodig om een energiekadaster te kunnen opstellen, wat tegen 2025 verplicht is.”

Tegen 2050 wil Infrabel dan volledig klimaatneutraal zijn. “Emaze is dan een onmisbare partner in het behalen van die doelstelling. Ze hebben een duidelijk plan van aanpak met een professionele opvolging die getuigt van een degelijke expertise.”

“Dankzij hun flexibiliteit en vlotte bereikbaarheid hebben we onze beoogde doelstellingen voor 2022 intussen behaald. Meer nog, we hebben ze scherper gesteld.”

Hoge techniciteit vereist expertise

Veel gebouwen van Infrabel werden intussen gerenoveerd. Voor de energetische optimalisatie deed de spoorwegbeheerder een beroep op energieadviesbureau Emaze dat een monitoringsysteem installeerde dat alle excessieve verbruiken opspoort. “Dankzij ons softwarepakket kan Infrabel het energieverbruik in elk gebouw tot in detail opvolgen. Dat gaat van kantoorgebouwen, over logistieke gebouwen, seinhuizen, productiesites tot werkplaatsen. Op basis van de gegenereerde info kunnen ze vervolgens hun bedrijfsprocessen energetisch optimaliseren”, stelt Joost Verschuere, managing director van Emaze.

De omvang van het gebouwenpark vereiste een totaalaanpak. “We hebben wel wat ervaring met grote projecten, maar door de complexiteit en de diversiteit van de gebouwen was het toch geen eenvoudige opdracht. In eerste instantie hebben we de doelstellingen en het ambitieniveau bepaald om vervolgens een meetplan te kunnen opstellen. Daarnaast moesten we, om de juiste analyse te kunnen maken, ook toegang krijgen tot alle energiemeters. Die werden via ons energiemonitoringsysteem draadloos aan elkaar gekoppeld.”

Infrabel Logistiek Centrum Infrastructuur Arlon

Andere referenties

We horen graag van jou

Kunnen we iets gelijkaardigs voor u betekenen?

Scroll naar boven